Hasseltse Jeneverfeesten - 19 & 20 oktober 2013

Jeneverfeesten op facebook

Programma de Hasseltse Jeneverfeesten

25 JAAR JENEVERFEESTEN IN BEELD

Een kwart eeuw Jeneverfeesten leverden duizenden foto’s en ander beeldmateriaal op. Zowat elke bezoeker werd vereeuwigd in doorgaans grappige en feestelijke omstandigheden. Dit materiaal is de basis voor een terugblik. Een interactief gebeuren met smakelijke verrassingen.

 

AFFICHE

Straattheater en spektakel met  Hernest & Zamiel (Duo Abbraccio), Blue Harry, Les Orbylis, Magic Piet, clown Stef Geers, Car o Chienno, Ballerina's, Stone Age, Jackpot!, 'Bapo' de Toeterman…

Muziek in straten en op pleinen met Toeternietoe, De Ontkurkers, Kapper van Gorp, Vocal Fun, Lou Muzillo, Kazoofanfare Moed en Volharding, Playmobiel, Shake & Shave, Joe Hardy, Corner Cats (uniek afscheidsconcert!)…

En vele anderen!

 

De Confrérie

De Confrérie van de Hasseltse Jenever viert zijn ‘Dag van de Hasseltse Jenever’ traditioneel tijdens de Jeneverfeesten. Op zaterdagmiddag introniseren zij een aantal gasten in de Orde van de Hasseltse Jenever, trekken ze in een optocht naar het Jenevermuseum voor de presentatie van de nieuwe jenever en naar het Borrelmanneke voor het schenken van een manteltje en de traktatie aan alle aanwezigen. Op zondag bieden zij er de ganse dag de Hasseltse jenevers aan.

 

HET VERNIEUWD JENEVERMUSEUM

In 1987 werd het Jenevermuseum ondergebracht in de voormalige stokerij Stellingwerff/Theunissen. Op 20 september opent het, na een ingrijpende herinrichting, opnieuw de deuren voor het publiek. Tijdens de Jeneverfeesten is het museum één van de hotspots. Het stookt elk jaar een eigen jenever in een
authentieke 19de eeuwse stookinstallatie en telkens tijdens de Jeneverfeesten moet de burgemeester op zaterdag om 15 uur deze proeven en goedkeuren. Dat gaat gepaard met veel spektakel. Tijdens het hele weekend is het museum het decor voor allerhande activiteiten en muziek.

 

HET BORRELMANNEKE

Het Borrelmanneke is een beeldfontein dat de rijke traditie van de Hasseltse jenever symboliseert. Het manneke zit op een os. Uit het tonnetje vloeit het water dat jenever moet voorstellen. Op zaterdag omstreeks 16 uur verandert het water op miraculeuze wijze in echte Hasseltse jenever. Iedereen mag proeven!

 

DE JENEVERBARONNEN

De Jeneverbaronnen vertellen jeneververhalen. Zij kennen zoveel stadsverhalen dat ze deze graag willen delen met de bezoekers.

 

DEN OSSEKOP

Tien Hasseltse cafébazen openen gewoontegetrouw hun tenten op de Fruitmarkt. Ze doen dit al 25 jaar, van bij de start van de Jeneverfeesten. Danny Kerkhofs zorgt ook al bijna zolang voor een uitbundige sfeer. Maar de Ossekoppen vormen toch zélf de grootste attractie.

Omdat ze elk jaar vinden dat hun tent te klein is, openen ze dit jaar uitzonderlijk een tweede locatie: een kleine en zwoele bar. Kinderen niet toegelaten.

 

Drèpkestoeg van ’t Fiescommetèt

Wie ook voor een grootse ambiance zorgt is het Stedelijk Feestcomité. Op de Grote Markt beweren zij de langste toog van de feesten uit te baten, en zijn ze er zeker van dat zíj en niemand anders voor het meeste animo zorgen! Zij slagen er elk jaar ook telkens in iedereen op de dansvloer te krijgen.

 

THEATER

Toneelgezelschap De Banneuxkes brengt de Hasseltse klucht “De gíés vanne Grachstroat” brienk De Hesselse Beekratte trèk tot lieë.ve. van Wim Reyskens. Optredens op zondag op de KHLim-campus Hemelrijk.

Het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap brengt op zondag aan Het Stadsmus kluchtige toneelfragmenten met grappige vertelsels over Hasselt, afgewisseld met muzikale animatie van popkoor Vocal Fun!

 

DE JENEVERSTOKERS

Voor een ijsgekoelde Fryns Graanjenever of een koffielikeur Hasselt Kaffé Fryns kan je op zaterdag en zondag terecht in Druppelkot Fryns op de Zuivelmarkt.

Op de Vismarkt serveert Smeets  zijn lekkere graan- en fruitjenevers. Naast de absolute toppers, Smeets Extra 35°en Hasselt Smeets 30°, kan je ook genieten van de echte Smeets Cactusjenever, de Bloodorange, of dit jaar van de nieuwe smaak ‘Appel-Kers’.

Distillery Massy schenkt zijn Hasseltse graanjenever en de Heeborrel, samen met verschillende fruitjenevers en een jaarlijkse nieuwigheid. Welke?  Afspraak aan de Zuivelmarkt!

Distillerie ’t Stookkot is de jongste stokerij in Hasselt.  Met een ligging in Stevoort is ze ideaal geplaatst om zowel Haspengouwse als Hasseltse streekproducten te produceren  Kennismaken kan op zaterdag en zondag aan de stand in de Paardsdemerstraat of door een bezoek aan de stokerij in de Oppenstraat van 13 tot 18 uur.

Stadsstokerij Wissels zet twee dagen de deur open. Op zaterdag van 11 tot 19 uur en op zondag van 11 tot 18 uur wordt er doorlopend jenever gedegusteerd en kan er aangesloten worden bij een rondleiding door de stokerij. Jeneverstoker Koen De Jans ontvangt je in de enige, nog werkende ambachtelijk stadsstokerij.  Je kan er de kwalitatieve graan- en fruitjenevers degusteren, en genieten van het unieke ambachtelijke kader. Ook in het stadscentrum kan je genieten van hun producten.

 

Geniet ook nog van de Boulevard Borrel van Rotary Club Hasselt in de Kadetjessteeg, of van de graanjenever Mayak en jenever Sqaw, beide op basis van het Jessenhofke Maya bier in de Minderbroedersstraat.

 

JENEVERKERMIS

Met een borreltje, een lekker hapje en heel veel ambiance maakt Rotaryclub Hasselt-Herckenrode het supergezellig in de Witte Nonnenstraat, tegenover het Jenevermuseum.

 

HET BORRELVROUWKE

Aan de Smaakwinkel staat sinds enkele jaren het Borrelvrouwke. Naast haar liefde voor het Borrelmanneke houdt ze veel van de Hasseltse jenever en wil ze dat gevoel delen met iedereen. Daarom trakteert ze op zondag om 14 uur. Vocal Fun, de Ontkurkers en Lou Muzzillo brengen de ganse dag serenades.

 

RENNEN VOOR JE GEWICHT IN JENEVER

Op zondag om 15 uur starten op het Molenpoortplein tientallen kelners voor een wedloop door de stad. De winnaar krijgt zijn gewicht in Hasseltse jenever. Altijd weer spektakel!

 

DE UNIVERSITEIT VAN DE HASSELTSE TAAL

Tijdens de Jeneverfeesten opent deze Universiteit waar vooral bezoekers uit binnen- en buitenland terecht kunnen voor een spoedcursus ‘Hessels’. Altijd handig om snel de juiste borrel te bestellen of een nieuw lief te versieren… Professor Oscar Verwilghen doceert.

 

JAZZ BIJ DE PATERS

Pianist Arne Van Coillie verzamelt het kwartet van Kim Versteynen, Kim In the Middle, op zondag tussen 15 en 18 uur in de Minderbroedersstraat bij de Minderbroeders… Jazz: zo puur en klaar als Hasseltse graanjenever!

 

HOOFDSTAD VAN DE SMAAK

Hasselt ruikt en proeft tijdens de feesten niet alleen naar aroma’s van jenever. De bakkers demonstreren hoe je de authentieke Hasseltse speculaas bakt, de slagers bereiden Hasseltse jeneverpaté, chocolatier Boon combineert zijn chocolade met jenever en tientallen restaurants en eethuizen bereiden speciale jenevergerechten. Vanaf 1 oktober staan alle menu’s op de website.

 

CULINAIR JENEVERDORP

Jenever is een verrassende smaakmaker in de gastronomie. De chefs van Taratata Restaurant, De Kwizien, Smaaksalon, Aan het Water, Creatief Culinair Atelier / Mario Holtzem en The Foodmonkeys bewijzen deze stelling tijdens een verrassende livecooking . Van 12 tot 18 uur toveren zij op het Capucienenplein culinaire hoogstandjes uit hun koksmuts en demonstreren ze hoe je met jenever creatief in de keuken kan omgaan. Het resultaat kan je vanzelfsprekend proeven. Het Culinair Jeneverdorp wordt smakelijk ondersteund door Fritel.

 

JENEVER IN DE KEUKEN

Jenever heeft gastronomische kwaliteiten. Naast de klassieke pittige borrel is het ook een verrassend culinair ingrediënt. Een week voor de feesten buigen Les Jeunes Restaurateurs d’Europe samen met de Hasseltse Hotelschool en enkele Hasseltse topchefs zich over de pannen tijdens een workshop met jenever als thema.

 

VAN SPECULAAS TOT HERTELAAS

De Koninklijke Hasseltse Bakkersbond aan het Jenevermuseum en De Orde van de Hasseltse Speculaas aan de kathedraal presenteren de echte Hasseltse speculaas. Ze bakken hem ter plaatse, vers in de oven. Dit jaar, ter gelegenheid van het jubileum van de Jeneverfeesten, presenteert de Orde van de Hasseltse Speculaas eveneens en speciale jubileumspeculaas in de vorm van het Hasselts hert. Alle kinderen kunnen op zondag om 16.30 uur de Hertelaas tot de laatste kruimel opsnoepen. Afspraak in de Kortstraat dus…

 

Hasseltse jeneverpaté en hiètkiès

De Koninklijke Hasseltse Slagersbond zorgt voor heerlijke Hasseltse jeneverpaté en hietkiès in de Witte Nonnenstraat en de slagers van de binnenstad, Brepoels, Gennez, Quetin en Oosterbosch, vergasten je op lekkere zuurkool met jeneverbessen en Hasseltse jeneverpaté.

 

‘T DORP

Midden in de stad ligt 't Dorp, een stadsbuurt met alternatieve winkeltjes, cafés en eethuizen.  Deze buurt heeft een lange stokerstraditie die al in 1763 van start ging. Gestookt wordt hier niet meer... maar er hangt wel nog altijd de gezellige en gemoedelijke sfeer van weleer. Hier vind je tal van optredens, jeneverkraampjes, straatanimatie en de passage van de jeneverwedloop.

 

KABINET RETTEKETET

Welkom in een wondere onderwereld… Hier kunnen alle kinderen kennis maken met speciale animaties die tot ieders verbeelding spreken. Van sapjes tot wezens, van sensatie tot griezels… Het zal alleszins veel ontroerends en nog meer plezier omvatten. Zoembaloemba tovert de Minderbroedersstraat om in een echte speelstraat!

 

DIT ALLES EN NOG WAT…

… jeneverwandelingen, een jenevercruise, een jenever-roller-parade, tentoonstellingen, tochten met de stadstram, een antiek- en brocantemarkt, een boekenmarkt,  …

 

ELKE BEZOEKER ZIJN EXCLUSIEVE SOKKEN!

Naar aanleiding van de 25ste editie ontwierp de Hasseltse ontwerpster Titi + The German Kid feestelijke en stijlvolle sokken met het hert als embleem. Elke rechtgeaarde Jeneverfeestenbezoeker moet het schaamrood op de wangen krijgen als hij zich zonder de Hertensokken tijdens de feesten durft te vertonen. Te koop voor 7 euro vanaf september bij de betere Hasseltse handelaars (G-Star Hasselt, Linders Advertising, Schoenen Donvil, Lingerie An, Titi + The German Kid, Lutex Heren, Orye Sport, Bush Bazar, Dranken Houben), stadsmusea, dienst toerisme en uiteraard op de feesten zelf.

 

Nog te beleven in Hasselt tijdens DE FEESTEN…

Meer info: www.uitinhasselt.be


powered by anaXis