Hasseltse Jeneverfeesten - 19 & 20 oktober 2013

Jeneverfeesten op facebook

Programma de Hasseltse Jeneverfeesten

 

HET VERNIEUWD JENEVERMUSEUM

In 1987 werd het Jenevermuseum ondergebracht in de voormalige stokerij Stellingwerff/Theunissen. Op 20 september opent het, na een ingrijpende herinrichting, opnieuw de deuren voor het publiek. Tijdens de Jeneverfeesten is het museum één van de hotspots. Het stookt elk jaar een eigen jenever in een authentieke 19de eeuwse stookinstallatie en telkens tijdens de Jeneverfeesten moet de burgemeester op zaterdag om 15 uur deze proeven en goedkeuren. Dat gaat gepaard met veel spektakel. Tijdens het hele weekend is het museum het decor voor allerhande activiteiten, ambachten, cocktailjugglers en muziek.

 

 

DE CONFRéRIE waakt

De Confrérie van de Hasseltse Jenever is een gezelschap van eerbiedwaardige dames en heren. Zij bewaken de goed faam van de Hasseltse jenever.  Op zaterdagmiddag introniseren zij in het stadhuis een aantal gasten in de Orde van de Hasseltse Jenever, trekken ze in een optocht naar het Jenevermuseum voor de presentatie van de nieuwe jenever en naar het Borrelmanneke voor het schenken van een manteltje en de traktatie aan alle aanwezigen.

 

 

HET BORRELMANNEKE

Het Borrelmanneke is een beeldfontein die de rijke traditie van de Hasseltse jenever symboliseert. Het manneke zit op een os, de ossen op het stookafval en de jenever in het vat op zijn schouder. Uit het vat vloeit echter een heel jaar lang water dat op zaterdag om 16 uur  op miraculeuze wijze in echte Hasseltse jenever verandert. Iedereen mag proeven!

 

 

DE JENEVERBARONNEN

Op zaterdag vanaf 13.30 uur verwelkomen de jeneverbaronnen van Het Hasselts Toneel je in de binnenstad. Ze kennen als geen ander de verhalen van Hasselt en zijn jenever en vertellen die graag tijdens de feesten.

 

 

DEN OSSEKOP

Tien Hasseltse cafébazen openen samen hun tent op de Fruitmarkt. Ze doen dit al 25 jaar, van bij de start van de Jeneverfeesten. Zoals elk jaar zorgt Danny Kerkhofs voor een uitbundige sfeer. Omdat ze elk jaar vinden dat hun tent te klein is openen ze dit jaar uitzonderlijk een tweede bar: klein en intiem en kinderen niet toegelaten.De Ossekoppen zélf vormen echter de grootste attractie. Ze gaan trouwens prat op de beste ambiance in de stad.

 

 

HET FEESTCOMITE

Dat is zonder het Stedelijk Feestcomité gerekend. Honderd meter verder, op de Grote Markt, beweren zij de langste toog van de feesten uit te baten, en zijn ze er zeker van dat zíj en niemand anders voor het meeste animo zorgen. Ook op zaterdag en zondag slaagt het Feestcomité er elk jaar in iedereen op de dansvloer te krijgen.

 

 

HASSELT DANST

Zowel op zaterdag als op zondag slaagt het Feestcomité er elk jaar in iedereen op de dansvloer te krijgen. Frank Hoste, bekend figuur uit de danswereld, leidt alles in goede banen.

 

 

MUZIEK EN STRAATANIMATIE

Een zestigtal muzikale bands, dansgroepen, straattheateracts en andere attracties overrompelen het hele weekend de stad. Evenveel stands met jenever- en ander lekkers zorgen mee voor een feestelijke sfeer. Wie weet ontstaat hier wel een super Hasselts jeneverlied en een aanstekelijke jeneverdans!

 

 

DE STOKERS

Alle Hasseltse smaken vindt men verspreid over de hele binnenstad. De stokers Fryns, Massy, Smeets, ‘t Stookkot en Wissels zorgen tijdens de feesten met eigen stands mee voor de sfeer. Bij ‘t Stookkot en Wissels kan men ook in de stokerij gaan kijken en proeven. Bij Wissels zorgt cabaretgroep Hesselse Loch voor  revueliedjes en spitse commentaar.

 

 

THEATER

Naast Hesselse Loch en de Jeneverbaronnen vergasten ook Het Hasselts Operettengezelschap en de Banneuxkes, in en rond Het Stadsmus, het publiek op korte theaterstukjes.

 

 

HET BORRELVROUWKE

Naast het Hasselts Smaaksalon staat het Borrelvrouwke, de grote liefde van het Borrelmanneke, centraal.  Haar liefde voor de Hasseltse jenever is echter minstens zo groot.  Daarom trakteert ze iedereen op zondag om 14 uur. Dat gaat gepaard met veel muziek en serenades.

 

 

RENNEN VOOR JE GEWICHT IN JENEVER 

Op zondag om 15 uur starten op het Molenpoortplein tientallen kelners voor een wedloop doorheen de binnenstad. De winnaar krijgt zijn gewicht in Hasseltse jenever. Altijd weer spektakel!

 

 

DE UNIVERSITEIT VAN DE HASSELTSE TAAL

Tijdens de Jeneverfeesten opent deze Universiteit speciaal de deuren. Hier kunnen vooral bezoekers uit binnen- en buitenland terecht voor een spoedcursus ‘Hessels’. Altijd handig om snel de juiste borrel te bestellen of om een nieuw lief aan de haak te slaan. Professor Oscar Verwilghen doceert.

 

 

JENEVER ALS CULINAIRE TROEF

Ook als ingrediënt voor culinaire en gastronomische toepassingen heeft jenever veel kwaliteiten. De betere chefs buigen zich over de potten om dat te bewijzen. Op maandag 13 oktober worden de mogelijkheden van jenever in de keuken het thema van een workshop met Jeunes Restaurateurs d’Europe, de Hasseltse Hotelschool en enkele Hasseltse chefs. Tijdens het weekend van de feesten worden de culinaire mogelijkheden van jenever tijdens een showcookingnamiddag gedemonstreerd en worden er speciale jenevermenu’s aangeboden in tientallen restaurants en brasseries.

 

 

HASSELTSE SPECULAAS, CHOCOLADE EN PATE

Hasselt ruikt en proeft tijdens de feesten niet alleen naar aroma’s van jenever. De bakkers demonstreren het bakken van de authentieke Hasseltse speculaas, de slagers bereiden Hasseltse jeneverpaté en chocolatier Boon combineert zijn chocolade met jenever. De Orde van de Hasseltse Speculaas vereeuwigt het Hert, symbool van de stad, in een levensgrote speculaas. Alhoewel ‘vereeuwigt’ hier een relatief begrip is, want op zondag mogen alle kinderen het hert volledig opeten.

 

 

'T DORP

Midden in de stad ligt 't Dorp, een stadsbuurt met unieke winkeltjes, cafés en eethuizen. Deze buurt heeft een lange stokerstraditie die al in 1763 van start ging. Gestookt wordt hier niet meer... maar wel hangt er nog altijd de gezellige en gemoedelijke sfeer van weleer. Hier vind je tal van optredens, jeneverkraampjes, straatanimatie, passage jeneverwedloop, mode en jenever met Titi,.... En voor de kinderen zijn er speciale attracties in het Kabinet Retteketet.

 

 

FEESTELIJK SLOT

Op zondag worden traditioneel om 19 uur alle buitenactiviteiten afgesloten. Bij deze 25ste editie gebeurt dat feestelijk, in stijl en met veel lawaai, en met de beiaard in een hoofdrol.

 

 

DIT ALLES EN NOG VEEL MEER…

…de boulevardborrel, tentoonstellingen, markten, jeneverwandelingen en een jenevercruise, een Jenever-Roller-Parade, tochten met de stadstram, …


powered by anaXis