Hasseltse Jeneverfeesten zijn terug van nooit weggeweest

Geschreven op 14 september 2021
Hasseltse Jeneverfeesten zijn terug van nooit weggeweest
“BORRELEN ZONDER GELD OP ZAK”
 
Na twee jaar stilte vinden op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021 opnieuw De Hasseltse Jeneverfeesten plaats. Door de coronacrisis kon dit jaarlijkse gebeuren in 2020 niet doorgaan. Door de versoepeling van de regels en de succesvolle vaccinatiecampagne kan dat een jaar later wel. Uiteraard neemt organisator vzw Hasseltse Jeneverfeesten i.s.m. de politie en het stadsbestuur van Hasselt wel de nodige maatregelen om alles ‘veilig te laten verlopen. Dat is nodig want de Jeneverfeesten lokken jaarlijks ruim 100.000 bezoekers!

Heel wat Hasselaren, Limburgers, feestvierders en jeneverliefhebbers noteren zaterdag 16 en zondag 17 oktober best in hun agenda. Dat weekend vindt de 31ste editie van de bekende Hasseltse Jeneverfeesten plaats. “We hebben voor alle zekerheid lang gewacht met onze beslissing, maar nu zijn we er zeker van: de tijd is rijp voor een nieuwe editie van de Jeneverfeesten! We kijken er elk jaar opnieuw reikhalzend naar uit, maar dit jaar nog net iets meer dan anders. Na zo’n zwaar jaar willen we opnieuw borrelen en feesten met de lekkerste jenevers en de leukste vrienden,” klinkt het enthousiast bij organisator Jean Pierre Swerts. “Door corona wordt het programma wat aangepast. De traktaties van het Borrelmanneke en het Borrelvrouwke en de kelnerwedloop slaan we een jaartje over. Maar er blijft veel te beleven: muziek, dans, theater, culinaire hoogstandjes en verrassende straatacts.”

Covid Safe Ticket
Veiligheid staat bij De Hasseltse Jeneverfeesten altijd voorop, maar dit jaar nog meer dan anders. Omwille van de coronamaatregelen mag je in een aantal afgebakende zones, de Jeneverpleinen,  alleen binnen als je over een Covid Safe Ticket (CST) beschikt. Je krijgt dan een polsbandje, op zaterdag en opnieuw op zondag. Het gaat hier om zones op de Grote Markt, het Begijnhof, Groenplein, Capucienenplein, Fruitmarkt, Kolonel Dusartplein en het Molenpoortplein. Op verschillende plaatsen in de binnenstad, zoals aan de uitgang van elke parking bijvoorbeeld kan je zo’n CST-bandje afhalen. Zo kan je dan vlot op de Jeneverpleinen binnen gaan.
In de rest van de Hasseltse binnenstad heeft iedereen vrije toegang, Voor de verschillende jeneverstands, uitgebaat door de vele Hasseltse verenigingen, gelden dezelfde regels als elders in de binnenstad. “Gebruik je gezond verstand en geef elkaar genoeg ruimte”, klinkt het.
“We hebben reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe editie van de jeneverfeesten. Dankzij een vaccinatiegraad van meer dan 90%, kunnen we de draad van het gewone leven terug oppikken. De Jeneverfeesten zijn dit jaar onze bevrijdingsfeesten”, aldus burgemeester Steven Vandeput.

Cashless feesten
De Hasseltse Jeneverfeesten pakken uit met nog een andere primeur. Bedoeling is om het festival 100 % ‘cashless’ te maken. Bezoekers worden gevraagd om niet met cash geld te betalen. Er zijn voldoende alternatieven. Zo zal je zaterdag 16 en zondag 17 oktober overal in Hasselt met je betaalkaart of smartphone, via Payconic of andere betaalwijzen kunnen betalen. “Dit is een win-win maatregel,” aldus de organisatie. “Voor ons is deze werkwijze veel gemakkelijker dan het vroegere bonnetjes-systeem. Ook voor de bezoeker is het handig: hij of zij kan komen borrelen, feesten en genieten zonder geld op zak. En bovendien is het hygiënischer in coronatijden”.

Duurzame feesten
Ook deze editie werken we met herbruikbare bekers. De handling van dit systeem wordt vereenvoudigd zodat de opbrengst voor het milieu nog zal verhogen.

Vol tot aan de rand
“Samen met onze Hasseltse verenigingen, horeca en andere partners maken we er een succeseditie van, want bij ons is het borrelglas niet halfvol, maar zit het vol tot aan de rand,” aldus de organisatie.

“De Jeneverfeesten zijn, met ruim 100.000 bezoekers per jaar, echte hoogdagen voor Hasselt ”, aldus schepen van Evenementen Habib El Ouakili. “We zijn dus bijzonder opgetogen dat we dit jaar deze bezoekers terug mogen ontvangen en hun kennis kunnen laten maken met de sfeer en de smaken van Hasselt. Samen met de organisatie hebben we ervoor gezorgd dat dit kan in zo veilig mogelijke omstandigheden.”
Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, kan altijd terecht op www.jeneverfeesten.be of via onze sociale media.