Voorstelling museumjenever 2019

Geschreven op 2 oktober 2019
Voorstelling museumjenever 2019

Sinds 1991 produceert het Jenevermuseum een échte Hasseltse graanjenever. Deze museumjenever wordt gestookt in de 19de-eeuwse beschermde stookinstallatie en volgens een traditioneel recept. Het is een bijzonder exclusief product dat slecht in een beperkte oplage van 1.000 kruiken per jaar op de markt wordt gebracht. De voorproever van dienst is traditiegetrouw de burgemeester.

Te veel op of niet? Kom even blazen! 
Wil je weten of je een glaasje te veel op hebt of niet? Dan kan je aan de uitgang van het Jenevermuseum komen blazen in de Alcoscan. De Alcoscan is een gebruiksvriendelijke alcoholtester speciaal ontworpen voor publiek gebruik. Het Jenevermuseum kon deze Alcoholscan plaatsen dankzij Vinum & Spiritus en het Fonds Emilie Leus. 


Nieuwe ridders op de Dag van de Confrérie van de Hasseltse Jenever 
Met traditioneel ceremonieel viert de Confrérie van de Hasseltse Jenever op zaterdag zijn jaarlijkse hoogdag. Na een stevig jeneverontbijt, wonen de leden en gasten de traditionele Jenevermis in de Virga Jessebasiliek bij. Daarna worden de nieuwe gezworenen aan de Hasseltse jenever in het oud stadhuis door de grootmeester met het zwaard geridderd en zo plechtig opgenomen in de kring van commandeurs.

Manteltjesdiefstal bij de Confrérie van de Hasseltse Jenever 
Doe mee aan een toffe wandelzoektocht in de Hasseltse binnenstad naar de naam van de opdrachtgever van de diefstal van 13 manteltjes van het Borrelmanneke. Begin je speurtocht met een digitaal bezoek aan www.confreriehasseltsejenever.be/wandelzoektocht vanaf 15 september tot 31 oktober 2019. Daar vinden speurneuzen alle gegevens en tips. Deelnemers die de oplossing tijdig en correct doorsturen, kunnen er ‘Hasselts goud’ mee verdienen.

Het Borrelmanneke geeft er ene! 
Met traditioneel ceremonieel viert de Confrérie van de Hasseltse Jenever op zaterdag zijn jaarlijkse hoogdag. Het Borrelmanneke krijgt zijn nieuwe manteltjes plechtig overhandigd. Wanneer dan ook het water dat uit zijn vaatje stroomt in jenever verandert, sluit hij de plechtigheid af met een borrel voor de omstaanders.

Ook niet te missen…
… Den Ossekop, de Langste Toeëg van het Feestcomité, het Festival van Jos Tuts, de Jeneverkermis, de traktatie van het borrelvrouwke, de Kelnerwedloop en zoveel andere acties en attracties.
Raadpleeg www.jeneverfeesten.beof het programmaboekje.

 [AV1]De drie items van de confrérie mogen zo wat samen.